Hoe het begon.

In 1996 studeer ik af als Vergelijkende Cultuurwetenschapper met een thesis rond intercultureel onderwijs, en na een half jaar avontuur in Denemarken, waar ik het postgraduaat European Cultural Studies met succes afrondde. Ik start als schooletnografisch onderzoeker aan de Universiteit Gent en ga verder als assistente van prof. Rik Pinxten. Mijn nieuwsgierige aard komt goed van pas in de academische wereld, maar de ivoren toren blijkt niet lang verzoenbaar met mijn sociaal engagement. Ik draag mijn ervaring in het inzetten van kwalitatieve onderzoeksmethoden om praktijken te ondersteunen die de wereld mooier maken, wel mee in mijn verdere loopbaan.

Ik word mama van Brecht en Robbe, en proef al even van het leven als zelfstandige: ik werk als freelancer in verschillende internationale projecten. Mijn kennis van het Engels vaart er wel bij. Toch ben ik er in die jaren in de eerste plaats voor mijn twee wonderlijke jongens.

Door mijn scheiding word ik voltijds alleenstaande mama van een peuter en een kleuter. Dat doet me kiezen voor de ‘vastigheid’ van een job in de sociale sector. Als diversiteitsmanager bij CAW Dendermonde en procesbegeleider bij Kruispunt Migratie-Integratie leg ik de verdere fundamenten voor de rol die ik nu vervul.

Met mijn voeten in de praktijk leer ik om diversiteitsbeleid te ontwerpen en te implementeren in organisaties. Het verandermodel van John P. Kotter biedt een praktisch bruikbaar kader. Ik integreer ook de inzichten uit de systeemtheorie in mijn aanpak.

In 2011 word naar mijn aanvoelen de greep van de politiek op de sector Integratie en Inburgering te groot en ik stap eruit. Ik laat de gouden kooi met het comfortabele loon voor wat het is en kies voor de vrijheid van het zelfstandig ondernemen. Ik start Azetta op.

Vrijheid komt met onzekerheid : zelf je pad aanleggen in de mist, terwijl je erop aan het wandelen bent. Heel spannend ! Zoeken, opnieuw beginnen, zijweggetjes bewandelen om de rekeningen te kunnen betalen … Interim leerkracht bij VSPW in Gent. Halftijds procesbegeleider voor Intercultureel Netwerk Gent.

Begin 2017 kies ik voor Diversiteitsacademie als nieuwe naam voor mijn zelfstandige praktijk, dan al met de droom om ‘ooit’ een echte academie – met een voordeur – te kunnen openen, al blijft het nog een paar jaar bij een ‘virtuele’ versie, gerund van aan mijn keukentafel … Begin 2021 schakel ik van zelfstandige naar zaakvoerder van MARIJKE CORNELIS BV. Zo kan de Diversiteitsacademie op een solide basis verder groeien.

In september 2021 start ik mijn team op. In september 2022 opent dan eindelijk de ‘analoge’ Diversiteitsacademie, in de Villa op de Oudenaardsesteenweg 52. Daar is dan eindelijk die voordeur.

Mijn C.V. in detail vind je hier.