WAAROM INCLUSIEVE TEAMS BETERE DETECTIVES ZIJN.

Streven naar meer diversiteit en inclusie in je team is geen gebaar van liefdadigheid – het is een slimme strategische zet. Er is intussen voldoende wetenschappelijk onderzoek om die claim te onderbouwen. En als je evenveel van krimi’s houdt als ik, zal je smullen van dit verhaal. No shit, Sherlock ! 

Prof. Katherine Philips (1972-2020) van de Northwestern University – Illinois, en haar team deden een experiment met een groep studenten, die allemaal lid waren van een sorority of fraternity – je weet wel, die studentenverenigingen die in de Amerikaanse films wilde fratsen uithalen. 🙂

Ze verdeelde de studenten in panels van vier. Elk panel kreeg de opdracht een aantal interviews te lezen van een inspecteur die een moord onderzocht. Drie leden in elke groep behoorden tot dezelfde studentenvereniging. Zij werden in het onderzoek de ‘oldtimers’ genoemd. De vierde persoon werd de ‘nieuwkomer’ genoemd; deze was ofwel van dezelfde vereniging, ofwel van een andere vereniging. Met andere woorden, je had panels waarvan iedereen uit dezelfde groep kwam en andere panels met één buitenbeentje. 

De drie ‘oldtimers’ kwamen bij elkaar om te beslissen wie de hoofdverdachte was. Wie had volgens hen de moord gepleegd? Na vijf minuten, arriveerde de ‘nieuwkomer’. Die begon aan het gesprek deel te nemen en bracht de eigen analyse van de situatie in. 

Wat bleek? De panels waarbij de nieuwkomer ook echt het ‘buitenbeentje’ was (van een andere vereniging) hadden het minst vertrouwen in de accuraatheid van hun gezamenlijke beslissing, maar ze wezen vaker de juiste verdachte aan als de dader. De panels zonder diversiteit hadden het vaker fout. 

De onderzoekers concluderen hieruit dat diverse teams betere beslissingen nemen dan homogene teams, omdat ze informatie aandachtiger verwerken. Het perspectief van een buitenstaander in overweging nemen, kan contra-intuïtief aanvoelen of oncomfortabel zijn, maar de uitkomst kan een giga-groot verschil maken. Dat komt omdat de aanwezigheid van teamleden met een ander perspectief dan de dominante groep in de organisatie, invloed heeft op het gedrag van de hele groep op een manier die leidt naar beter en accurater groepsdenken. 

Laat je dus niet verleiden door de zacht fluwelen kussens van je comfortzone! Mensen aanwerven die er anders uitzien dan jij, anders praten en denken, kan ervoor zorgen dat je de dure valkuilen van het homogene denken omzeilt. 

Er is wel een voorwaarde: diversiteit is een kracht, maar zonder inclusieve praktijken, die ervoor zorgen dat iedereen zich authentiek kan tonen en volwaardig kan bijdragen, pluk je die meerwaarde niet. En om als team naar een inclusieve teamcultuur te evolueren, is inclusief leiderschap een essentiële stuwende kracht. 

Schrijf je daarom vandaag nog in voor het INCLUSIVE LEADERSHIP LAB, waarin Patrick Likeli-e-Monziba en ikzelf onze stap-voor-stap methode en uitgekiende strategie voor Inclusief Leiderschap met jou delen. 

Bronnen: