EEN GOED D&I BELEID ZAL HET VERSCHIL MAKEN: een weg vooruit na de collectieve druk op de ‘reset button’

Het duizelt in mijn hoofd … Wat komt er op ons af ? En hoe gaan wij van deze crisis herstellen? In deze blog probeer ik de omvang tot mij door te laten dringen en vooruit te blikken – misschien een hoopvol perspectief te bieden … Ik ben ervan overtuigd dat vooral de teams die na deze storm de KRACHT VAN DE DIVERSITEIT bij hun medewerkers en stakeholders succesvol kunnen aanboren, een grote voorsprong zullen hebben om zichzelf opnieuw uit te vinden na deze collectieve druk op de reset button

CTR + ALT + DEL

Vandaag is de eerste werkdag na de maatregelen van onze overheid om het Coronavirus in te dammen. De situatie evolueert snel. Dag na dag deint de crisis verder uit. We kunnen niet inschatten hoe ver de gevolgen zullen reiken, maar het is duidelijk: de impact zal gi-gan-tisch zijn! In duizenden ondernemingen, overheidsdiensten, cultuurhuizen, ngo’s en scholen, verspreid over het Europese continent, komt de gewoonlijke bedrijvigheid deze week tot een (bijna) stilstand. Ons medisch personeel daarentegen maakt de omgekeerde beweging: zij komen in het oog van de storm terecht ! We staan aan het begin van een GLOBALE SYSTEEM SHIFT.

We zullen mensen verliezen. Ik hoop oprecht dat onze inspanningen nu voldoende zijn om hun aantal tot een minimum te beperken. Mijn gedachten gaan uit naar de familieleden en vrienden die desondanks afscheid zullen moeten nemen van een dierbare.

Tegelijk: MILJOENEN MENSEN GLIJDEN IN EEN FASE VAN COLLECTIEVE VERTRAGING EN VERSTILLING. Italië: 62 miljoen inwoners. Spanje: 49 miljoen inwoners. Frankrijk: 63 M. Duitsland: 80,5 M. Denemarken (5,6), Ierland (5), Polen (38,5), Griekenland (10,7), Portugal (10,8), Bulgarije (7), … En dichter hier bij ons. België: 11,5 M. inwoners, Nederland: 17 M. inwoners.

In nagenoeg ALLE Europese landen zijn de scholen dicht, zijn evenementen beperkt, werken mensen van thuis uit, sluiten winkels en fabrieken. ALLEMAAL SAMEN ZULLEN WIJ DE KOMENDE WEKEN DE TIJD HEBBEN OM ONS VRAGEN TE STELLEN: bij ons leven, bij onze relaties, bij onze manier van werken, bij wie we zijn en wie we nog willen worden. We herontdekken onszelf, onze solidariteit, onze gezinsleden, onze vergeten dromen. Burn-outs worden op het nippertje afgewend. Depressies laaien op of doven uit. Relaties barsten of bloeien. Baby’s worden verwekt. Scheidingen worden aangevraagd. Ontslagbrieven worden geschreven …

IN DE LENTE STARTEN WIJ SAMEN TERUG OP, MAAR HET ZAL NIET ‘BUSINESS AS USUAL’ ZIJN. Miljoenen mensen zullen een transitie doorgemaakt hebben. En alle vertrouwde systemen in onderwijs, gezondheidszorg, cultuursector, bankensector en ondernemerswereld worden grondig door elkaar geschud. We zullen onszelf opnieuw (moeten / willen) uitvinden.

ONZE DIVERSITEIT, IN COMBINATIE MET ONS SUPERIEUR VERMOGEN OM TE LEREN VAN ELKAAR, ZIJN IN DEZE TRANSITIE ONZE GROOTSTE KRACHTBRONNEN.

GEBOREN OM TE LEREN VAN ELKAAR

In zijn boek De meeste mensen deugen beschrijft Rutger Bergman hoe onderzoekers bij chimpansees, orang-oetangs en peuters dezelfde intelligentietesten afnamen. De peuters verliezen van de apen in ruimtelijk inzicht, rekenen en causaliteit, maar ze steken er op één dimensie met kop en schouders bovenuit: social learning ! We zijn geboren om te leren, te verbinden en te spelen met elkaar. Mensen blijken HYPERSOCIALE LEERMACHINES. Het zorgt ervoor dat we ons collectief op het WC-papier storten in de supermarkt, maar het is tegelijk onze grootste troef. Het maakt ons slimmer !! Niet individueel, maar collectief. SAMEN ZIJN WE SLIMMER.

Zo hebben wij naar alle waarschijnlijkheid het barre klimaat van de laatste ijstijd beter doorstaan dan de Neanderthaler, OMDAT WIJ BETER SAMENWERKTEN. Ik ben ervan overtuigd dat dit superieure vermogen om in verbinding te gaan en te leren van elkaar ook in deze crisis het verschil zal maken tussen wie ten onder gaat en wie zal floreren !

DIVERSITEIT ALS SLEUTEL TOT GROEI

Diversiteit & inclusie in de organisatie zorgen voor een bijkomende motor tot groei na de crisis. Vorige week schreef ik al over de recente conclusie van Moody’s m.b.t. vrouwen aan de top, maar ook het onderzoek van McKinsey (2018) naar diversiteit op het werk, Delivering through Diversity, bevestigt het belang van een efficiënte D&I strategie als “a source of competitive advantage, and specifically as a key enabler to growth.”

Het onderzoek bij 1.000 bedrijven in 12 verschillende landen toonde een heldere lijn: bedrijven met meer diversiteit – d.w.z. een groter aandeel vrouwen en een bredere etnische en culturele mix in het leiderschap van de onderneming – waren financieel gezonder, creëerden meer waarde en hadden een sterkere groeistrategie.

DE SLEUTELS TOT GROEI NA DEZE CRISIS LIGGEN IN EEN COMBINATIE VAN DIVERSITEIT EN LEREN VAN ELKAAR. DEZE SLEUTELS RENDEREN MAXIMAAL IN ORGANISATIES MET EEN INCLUSIECULTUUR.

INCLUSIE ALS HEFBOOM

Met een doeltreffende D&I strategie ontwikkel je een cultuur van inclusie in je organisatie. Je creëert een ecosysteem waarin ieder teamlid optimaal kan bijdragen vanuit de eigen kennis, levenservaring en talenten – zonder gehinderd te worden door drempels en uitsluitingsmechanismen. Dit biedt de ideale context om met succes door deze ingrijpende systeem shift te surfen.

MAAR HOE DOE JE DAT IN DE PRAKTIJK ?

Dat is de vraag waar ik mij al 25 jaar in verdiep. Ik bracht mijn inzichten samen in het DIVERSITEIT & INCLUSIEKOMPAS. Dat reikt je 8 ontwerpprincipes aan om ook in jouw organisatie een inclusiecultuur te ontwikkelen. Ik geef die inzichten nu graag aan jou door!

SCHRIJF JE IN VOOR DE GRATIS ONLINE TRAINING

‘IN 12 STAPPEN NAAR VERBINDING IN DIVERSITEIT. ACTIVEER JE SLEUTEL TOT GROEI MET HET DIVERSITEIT & INCLUSIE KOMPAS’

GA VOOR MEER INFO NAAR DE EVENT PAGINA.

Het is gratis en vrijblijvend – no strings attached.

2 thoughts on “EEN GOED D&I BELEID ZAL HET VERSCHIL MAKEN: een weg vooruit na de collectieve druk op de ‘reset button’”

 1. Tinne Nuyts

  Hey Marijke,
  Wat bedoel je met vrije student? Als je je naam invult ben je toch al student? Wat is het verschil met een vrije student?

  1. Marijke_Diversiteitsacademie

   Dag Tinne,
   Bedankt voor je vraag. Zo wordt duidelijk voor mij waar ik niet helder ben. 🙂
   Het is een uitnodiging om op langere termijn deel uit te maken van de community van de Diversiteitsacademie. Met de nieuwe GDPR is het zo dat ik je enkel mag mailen i.v.m. de 12 dagen opleiding, daarna niet meer. Tenzij je daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft door het vakje aan te vinken.
   Word je ‘vrije student’, dan krijg je regelmatig tips, tricks en tools, inspirerende artikels en updates. Het ‘vrije’ slaat op het gratis karakter van je lidmaatschap. Je kan natuurlijk, ook conform GDPR, op elk moment terug afmelden.
   Warme groet,
   Marijke.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.