Video: Noelia, inspirerende kleuterjuf

Maak kennis met Noelia Garella, de eerste jonge vrouw met Down syndroom in Argentinië die als kleuterjuf aan de slag is. Als kind werd ze ooit geweigerd op een kleuterschool en een ‘monster’ genoemd. Nu staat ze zelf voor de klas. Met haar vastberadenheid en drive heeft Noelia geesten en harten geopend.

Vertaling bij de video:

Als kind werd Noelia Garella ooit geweigerd op een kleuterschool en ‘monster’ genoemd. Nu is ze 31 jaar en staat ze in haar eigen klas, als eerste en enige persoon met het Down syndroom die werkt als leerkracht in Argentinië, en één van de weinigen in de wereld.

Wat ik het leukst vind aan leerkracht zijn, is de schoonheid van de kinderharten, hun liefde.” Noelia

Het Down syndroom heeft een typerende invloed op iemands fysieke en intellectuele groei, maar Noelia wou niet dat haar genetische conditie haar zou definiëren. De jonge vrouw vatte een studie als kleuterjuf aan en begon te werken in 2012. Maar ze werd geconfronteerd met vooroordelen; velen twijfelden aan haar capaciteiten.

Het was een grote uitdaging. Het was niet gemakkelijk. Er waren mensen in beleidsfuncties die overtuigd waren dat het onmogelijk was voor een leerkracht met Down syndroom om effectief les te geven. Alejandra Senestrari, Noelia’s 1ste werkgever

Noelia heeft een lange weg afgelegd in de voorbije 4 jaar. Ze begon les te geven in een early literacy program (ontluikende geletterdheid). Nu heeft ze de leiding over een 1ste kleuterklas, samen met een andere leerkracht.

Er werd ons verteld dat een leerkracht met Down syndroom zou beginnen les geven en dat we niet bang moesten worden. Maar ik vond het normaal; ik vond het een heel goed idee dat ze met de kinderen zou omgaan. Vader v/e leerling van Noelia

Vandaag krijgt Noelia tranen in de ogen wanneer ze terugdenkt aan de kleuterschool-directrice die haar een monster noemde. Ze zegt dat die persoon klinkt als een booswicht uit de verhalen die ze aan de kinderen voorleest.

Nu ben ik het Blije Monster en zij is het Trieste Monster.Noelia

Met haar vastberadenheid en drive heeft Noelia geesten en harten geopend.

Een verslag van AFP TV: I.Pisarenko, D.Denis