ONDERWIJSLABO
VEERKRACHT IN SUPERDIVERSITEIT
 
© MARIJKE CORNELIS i.s.m. ANJA COPEJANS
Image

VANUIT VERBINDING NAAR MEER WELBEVINDEN AAN BEIDE KANTEN VAN DE LESSENAAR

 

vrijdag, 3 mei 2019

8u30 -17u00

BlinkHuis 

Vlaanderenstraat 53, Gent

 

€ 95,00 all in

(incl. gezonde lunch, receptie & boek 'Veerkracht in Onderwijs')

In dit interactief onderwijslabo staan we stil bij VEERKRACHT IN ONDERWIJS in een context van groeiende DIVERSITEIT. We onderzoeken welk schoolklimaat WELBEVINDEN aan beide kanten van de lessenaar doet groeien. 

 

VOOR DIRECTEURS, BELEIDSONDERSTEUNERS EN ZORGCOÖRDINATOREN VAN BASIS- EN SECUNDAIR ONDERWIJS.

 

Met gastspreekster NAIMA CHARKAOUI, 6 workshops boordevol TIPS & TRICKS, en PRAKTISCHE TOOLS, een netwerklunch en de boekvoorstelling 'Veerkracht in Onderwijs' (A. Copejans e.a.) door Bruno Vanobbergen, Alg. Directeur Agentschap Opgroeien.

Image

PROGRAMMA

Superdiversiteit is het nieuwe normaal in onze scholen. M-decreet, migratie, nieuwe gezins-vormen, levensbeschouwelijke vrijheid ... vragen een grote flexibiliteit van teams en leerlingen. Maar hoe ver kan je gaan tot de veer breekt? 

 

WE STAAN STIL BIJ VEERKRACHT IN ONDERWIJS en onderzoeken welk schoolklimaat die veerkracht ondersteunt. Hoe creëer je een school waarin diversiteit en welbevinden hand in hand gaan? Sleutelwoorden zijn: teamwerk, oprechte verbinding, focus op talenten, focus op wat werkt, omgaan met stress, het belang van stilte, …

Deze dag zit vol met TIPS & TRICKS, en PRAKTISCHE TOOLS die je meteen kan toepassen. Je gaat met collega’s uit andere scholen in gesprek en tijdens de lunch versterk je je netwerk. We sluiten af met de officiële voorstelling van het boek ‘Veerkracht in Onderwijs' en een receptie. 

8:30     Onthaal met koffie en croissant

            Rondleiding in het BlinkHuis 

 

9:30     Verwelkoming en inleiding - Anja Copejans 

 

9:45     VIJF KEER MEER WELBEVINDEN MET

            EEN DIVERSITEIT & INCLUSIEBELEID 

            Key note Marijke Cornelis

 

10:15   Pauze

 

10:30   WORKSHOP RONDE 1 – keuze uit 6 workshops 

  

12:00   LUNCH

            Ontspannen netwerken 

 

13:30   RACISME. OVER WONDEN EN VEERKRACHT

            Key note Naima Charkaoui

 

14:15   WORKSHOP RONDE 2 – keuze uit 6 workshops

 

15:45   Pauze

 

16:00   VEERKRACHT IN ONDERWIJS

            Boeklancering door Bruno Vanobbergen

 

16:30   Receptie, aangeboden door Uitgeverij Witsand  

KEY NOTES & WORKSHOPS 

 

KEY NOTE 1 – VIJF KEER MEER WELBEVINDEN MET EEN DIVERSITEIT & INCLUSIEBELEID OP JE SCHOOL

Marijke Cornelis

Superdiversiteit is het nieuwe normaal. In een onderwijssysteem dat eeuwen geleden ontworpen werd om uniformiteit en gehoorzaamheid te creëren, zorgt dat voor spanning aan beide kanten van de lessenaar. Teams en leerlingen zitten geprangd tussen de oude drang naar eenstemmigheid en de nieuwe realiteit van meerstemmigheid. Moet dit stranden in een kakafonie of is er een alternatief? Marijke toont je vijf manieren om het welbevinden in je school te doen groeien door Diversiteit & Inclusie centraal te stellen in je beleid. Ze reikt eenvoudige handvaten aan waarmee je het team tot een betere samenzang brengt.

Image
Image

 

KEY NOTE 2 - RACISME. OVER WONDEN EN VEERKRACHT

Naima Charkaoui 

Er is iets vreemds aan de hand met het debat over racisme. We discussiëren hevig, maar we hebben het nooit over de ondersteuning van de slachtoffers. Naima pleit voor meer slachtoffercultuur. Want racisme doét iets met mensen, het creëert wonden en trauma's en daar dansen we nog veel te vaak omheen. Ze reikt handvatten aan om in de onderwijscontext met de gevolgen om te gaan en focust op veerkracht, weerbaarheid en hoop. 

WORKSHOP 1 – PERFECTIONISME. VALKUIL OF TALENT ?  

Anja Copejans. 

Is jouw drang om de dingen goed te willen doen jouw talent of eerder je valkuil? Streef je naar meer en beter vanuit een vrije keuze, of is het een hardnekkig patroon? En wat doet dat met je draagkracht in een veeleisende job? In deze workshop ontdek je hoe perfectionisme ontstaat, wat de symptomen zijn en welke tips & tricks je kan toepassen om te vermijden dat negatieve stress je welbevinden schaadt. Je leert perfectionisme bij collega’s herkennen en ontdekt hoe je een goed-is-goed-genoeg mentaliteit in je team kan stimuleren. 

Image
Image

 

WORKSHOP 2 – RELAX IN DE KLAS. 5 TYPE-OEFENINGEN. 

Cindy Maas

De druk lijkt steeds groter te worden ! Voor leerlingen en leerkrachten, maar ook voor jou als beleidsmedewerker of directeur. In deze workshop gaan we samen aan de slag met heel concrete oefeningen om stoom af te laten, de hoeken wat minder scherp te maken, letterlijk even een adempauze te nemen. De oefeningen zijn toepasbaar aan beide kanten van de lessenaar. We gaan ook in gesprek: hoe dergelijke technieken beleidsmatig inbedden voor duurzame resultaten ?

 

WORKSHOP 3 – TALENTEN ONTWIKKELEN ALS VEERKRACHT EN LEER-KRACHT.

Mien Jochems

Wat is talent nu precies? En wat kan je doen om je eigen talenten te ontdekken? In deze workshop leer je een paar eenvoudige methodes om hieraan te werken. Je leert hoe je door de ontwikkeling van je talenten je eigen leer- en veerkracht kan verhogen, en hoe je deze manier van werken in je team kan stimuleren.

Image
Image

WORKSHOP 4 – KRACHTGERICHT WERKEN MET KWETSBAARHEID IN JE TEAM

An Dours & Natalie Deviaene

Iedereen heeft kwetsbaarheden en dat voelt voor iedereen anders. Twintig collega's in je team, twintig eigen handleidingen. En jij als leidinggevende aan het roer van het schip, even kwetsbaar … In deze workshop experimenteren we met kwetsbaar krachtig teammanagement. We reiken handvaten aan om een veiligheid te laten groeien die iedereen de ruimte geeft om maskers af te zetten en zichzelf te zijn. Pas dan kunnen we onze ware talenten tonen en samen werken aan een veerkrachtig team. 

WORKSHOP 5 – VERANDERING BEGELEIDEN IN JE SCHOOL. DE 3 MEEST VOORKOMENDE FOUTEN EN HOE ZE TE VERMIJDEN … 

Marijke Cornelis

Langetermijn verandering creëren in je school voelt soms als de kwelling van Sisyphos: met veel moeite duw je de rots de berg op, maar telkens opnieuw verdwijnt het effect van je inspanningen. Zo gaat het vaak ook met de pogingen om een Diversiteit & Inclusiebeleid duurzaam in te bedden. In deze workshop ontdek je hoe dit komt ! In het begeleiden van verandering maken we namelijk drie fouten steeds opnieuw … Je verwerft inzicht in deze valkuilen en leert drie concrete strategieën naar een succesvol verandertraject. 

Image
Image

WORKSHOP 6 – MINDSET: NATURE & NURTURE

Jacques Heemstra

Liggen menselijke capaciteiten vast of kunnen ze ontwikkelen? Onderzoek toont een wisselwerking tussen nature (aanleg) en nurture (opvoeding). In deze workshop krijg je praktische handvatten en tips voor het ontwikkelen van een groei-mindset in je team. We verkennen 2 basisovertuigingen. Collega’s met een statische mindset gedijen als ze hun zaken goed onder controle hebben, maar bij een grote uitdaging zeggen ze: “Dit kan ik niet,” en ze haken af. Collega’s met een groei-mindset blijven geïnteresseerd, ook als de uitdagingen complexer worden.

 

EEN BOEIEND PROGRAMMA ? DEEL HET IN JE NETWERK EN BRENG JE COLLEGA'S MEE.

 

 

MET DE STEUN VAN 

Image
Copyrights © Marijke Cornelis - Diversiteitsacademie
www.diversiteitsacademie.be
BE0869.850.171
Create a free landing page —